Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ikzelf ben vrij briljant als het gaat om dramatische opruimskills.
Zo blijft de stofzuiger telkens als ik gestofzuigd heb een tijdje in mijn woonkeuken staan. Met het snoer in het stopcontact vijf meter verderop. Kennelijk stoort het me niet. Ik ben nog nooit achter het snoer blijven hangen en voor een hink-stap-sprong naar de waterkoker draai ik m’n enkel allang niet meer om.
Waar ik veel eerder over struikel, zijn niet goed geschreven stukken tekst. Dan lijkt er op het eerste gezicht niks mis, maar zit er toch een adder onder het gras. Wat dat is? Nou, een gebrek aan ritme. Kan de inhoud nog zo interessant zijn, m’n brein danst er niet doorheen. En dat is nou juist wel wat ik als lezer wil.
Daarom hieronder drie tips om wél te zorgen voor een lekkere beat. En het aardige is: je kunt ze toepassen in elk type tekst.
TIP 1: zorg voor ritme in een alinea
Vergelijk de volgende stukjes tekst maar eens.
Eh, meer ritme in een alinea? Zeker, wissel lange en korte zinnen af. Anders wordt je tekst gauw saai. Laat je lezer huppelen door je tekst. Afwisseling zorgt voor meer leesplezier.
Eh, ritme? Zeker, verrijk je alinea’s met een fijne groove! Wissel lange en korte zinnen af. Probeer maar eens! Zul je zien dat je heerlijk door je teksten swingt. Een zin van één woord? Ja hoor. Mag.
TIP 2: zorg voor ritme in een zin
Hussel, herschrijf en schrap, en bedenk dat het laatste woord of zinsdeel vaak het beste blijft hangen. Je eindigt de zin dus het liefst met een ‘inhoudelijk’ woord. Tip in tip: lees de zin hardop. Je hoort dan door de klemtonen automatisch of er ritme in zit of niet.
Voorbeeld (ik heb voor het gemak de klemtonen even onderstreept):
Wil jij de volgende stap in je bedrijf zetten?
Toe aan de volgende stap in je bedrijf?
Merk je dat de tweede versie ritmisch een heel stuk lekkerder loopt?
TIP 3: gooi d’r ‘s een drieslag in (maar doe het niet in elke zin)
Een watte? Een drieslag. Een trio, zo je wilt. Zorgt voor meer ritme, schwung en overtuigingskracht. Geloof en hoop is immers niets zonder liefde, en Kwik, Kwek, Kwak en Kwok is er net eentje te veel. En yep, het werkt ook met langere zinsdelen.
Kijk maar:
Ik ben niet perfect. M’n eyeliner zit niet altijd recht en in de helft van m’n sokken zit een gat.
Ik ben niet perfect. M’n eyeliner zit niet altijd recht, in de helft van m’n sokken zit een gat en soms groeit er een haar uit m’n kin.
Merk je het verschil? Is ie toch nog ergens goed voor, zo’n zwarte meerpaal waar jij ’m niet wilt.
PS M’n stofzuiger? Die staat inmiddels weer in de kast: net als met een drieslag moet je ook niet overdrijven met huis-tuin-en-keukenatletiek.
(AR)